Resepi Nasi Lemak | Try Masak | iCookAsia

Dapatkan resipi penuh Nasi Lemak di: http://www.icookasia.com/nasi-lemak/ Bahan untuk nasi lemak: 2 cawan beras. 3 biji bawang besar dihiris 2 inci halia 1 cawan santan pekat Daun pandan Garam. 1 cawan air Bahan untuk sambal pula: 3 biji bawang besar dihiris. 2 ulas bawang putih. 4 sudu besar pes cili. 2 sudu besar air asam jawa. 2 biji bawang besar. Garam secukupnya. Gula secukupnya. Minyak secukupnya. Bahan-bahan lain yang diperlukan: 1 mangkuk kacang tanah. 1 mangkuk ikan bilis. 3 biji telur. Cara membuat 1. Untuk menyediakan nasi lemak, mula-mula masukkan beras, bawang besar, halia, daun pandan, santan, air dan garam ke dalam periuk. Kacau rata. Sukatan air dan santan hendaklah sama banyak dengan beras. Masak lebih kurang 20 minit atau sehingga nasi masak. 2. Untuk menyediakan sambal, masukkan bawang besar, bawang putih, halia dan sedikit air ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga halus. Kemudian panaskan sedikit minyak dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pes cili dan tumis lagi sehingga garing. 3. Setelah itu, masukkan air asam jawa, gula, garam dan bawang yang telah dihiris. Masak sehingga bawang layu. 4. Selepas itu, gorengkan ikan bilis dan kacang tanah sehingga garing. Angkat dan toskan minyaknya. 5. Akhir sekali, rebus telur sehingga masak dan nasi lemak sedia untuk hidang bersama telur rebus, kacang tanah, ikan bilis goreng dan sambal tumis. Tambahkan timun jika mahu. Kunjungi website iCook Asia di http://www.icookasia.com untuk resipi-resipi enak kami yang lain. Follow kami di: Facebook: https://www.facebook.com/iCookAsia/ Instagram: https://www.instagram.com/icookasia/ Google+: https://plus.google.com/+TryMasak/ Twitter: https://twitter.com/icookasia

100+ Comments:

iCookAsia
iCookAsia:
Buat semua yang curious mengenai isu beras itu, terima kasih diatas komen dan keprihatian kalian semua.
Beras tersebut telah dibasuh siap-siap semasa fasa mise-en-place (penyediaan) sebelum video shooting bermula. Disebabkan ia dibasuh awal, ia kelihatan kering seperti tidak dibasuh langsung.๐Ÿ˜€

Kami disini bersetuju yang beras perlu dibasuh dan dicuci bersih sebelum dimasak.
Diharap dapat menjawab persoalan semua ya ๐Ÿ˜‡
azlin azlin7
azlin azlin7:
Sambal nak sedap goreng ikan bilis dulu ...kemudia guna minyak ikan bilis tu utk buat sambal
Vossa Offelia
Vossa Offelia:
Yess dlm byk2 video org share masak nasi lemak, Resepi ni la paling asli dan betul2 ikut turun temurun. Memang seperti arwah nenek sy ajar. Org dulu2 punya resepi sgt terbaik. Kalau ada video yg sambalnya ada letak sos cili better korang jgn tgk terus. Tq so much iCookAsia sbb mengekalkan yg asli!
LiLy Laressa
LiLy Laressa:
first time buat nasi lemak sdiri..xsangka sedap...hehehe๐Ÿ˜‚ikut resepi zaman mak dlu2..
Lamborghini I am
Lamborghini I am:
siapa kat sini tengok video ni masa tgh puasa ...๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
moihihingi doho
moihihingi doho:
Sangat sedap, laki saya sampai tak keluar bilik selepas makan nasi lemak yang saya masak mengikut resipi ni, sangat membantu, terima kasih!!
Vangie Rader
Vangie Rader:
this is my favorite food
Taiwan Formosa
Taiwan Formosa:
Simple n nice
I suka masakn malays
Hemmmm...sedapnya....
Nadhi Sofe
Nadhi Sofe:
thank you so much for your recipe๐Ÿ˜๐Ÿ˜ dah try buat and sedappppppp
bobski bambang Wijanarko
bobski bambang Wijanarko:
Thank you for uploading your video, it is very useful. We will try it someday. May Alloh bless you and your family with health and prosperity. Aamiin YRA. Salam dari Jakarta๐Ÿค—๐Ÿค—๐Ÿค—
Shefhana Aasmine
Shefhana Aasmine:
today I make a nasi lemak.
really, it's too good, super taste๐Ÿ‘๐Ÿ‘ everyone like it .thank you so much
Crystal Chia
Crystal Chia:
Given ingredient detail blows good.
Nur Aisyah
Nur Aisyah:
Idk why i watching this
Green Planet
Green Planet:
Rasa macam watching Majalah 3 je
Paijem Paijo
Paijem Paijo:
Muateeepp
Fatimah Bivee
Fatimah Bivee:
It's nice and taste? Thanks
Mujahid Channel
Mujahid Channel:
SEDAPNYA NASI LEMAK
Fatimah Bivee
Fatimah Bivee:
Thanks good taste
Alley Dewi
Alley Dewi:
mm..nape tak basuh beras dulu?tp nampak mcm sedap..ok lh nt nak try resipi ni..
Cera Chan
Cera Chan:
I need the ingredients and procedure in english please !!! ๐Ÿ˜ญ
Kar Tina
Kar Tina:
like nasi lemak paling simple..
Jesnita Maharani
Jesnita Maharani:
makanan favourit ku,,
Mohd Nasir Basrran
Mohd Nasir Basrran:
0707hrs Info yg baik..terima kasih.
ๅฆฎๅจœๅบ“ๅฐ”ๅฆฎ้˜ฟไผŸ่’‚
ๅฆฎๅจœๅบ“ๅฐ”ๅฆฎ้˜ฟไผŸ่’‚:
Need English caption ๐Ÿ˜Ÿ
aishah Ibrahim
aishah Ibrahim:
terima kasih
kongsi resepi
Nor Lina
Nor Lina:
Knpa sy beli nasi lemak kebanyakkan x letak bawang merah...๐Ÿค”
Sufi Norliyana
Sufi Norliyana:
Sedap juga. Sambal boleh cuba masukkan sotong, udang atau ikan bilis.
Natasha Merlin
Natasha Merlin:
Nk try masak esokkk...thanx sis :-)
Eyo Gem
Eyo Gem:
mmmmm sedap nye nasik lemak :)
Aku Cinta Dia
Aku Cinta Dia:
Sedap ๐Ÿ‘
Normala Mamat
Normala Mamat:
terbaik!
Rabik A
Rabik A:
Yummy!!!!!!
Noor Hayat
Noor Hayat:
Nasi lemak mirip nasi uduk i love both of them๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜
Bunda Lala
Bunda Lala:
Sedapnye nasi lemak bise sahaja saye buat
khairin5063
khairin5063:
Da try..mmg terbaik.tq atas perkongsiannya
babe huara
babe huara:
Kalau letak santan shj x cmpur air boleh x ? Kirenye nk lagi lemak or santan lebih air sikit ?
Shahril Mokhtar
Shahril Mokhtar:
Ikang Aye xdok ke boh?
Noorul Ain Ali
Noorul Ain Ali:
How many bungkus for this recipe?
MM2 MM2
MM2 MM2:
Ada tak resepi nasi ambeng saya ingin belajar masak serta susunannya seperti nasi ambeng yang dijual dipasar
Dizey Yazid
Dizey Yazid:
Tqsm!!! Best sgt resepi ni!!...senang nk follow! Bnyk tips2 ketika memasak...btw alhamdulillah baru try resepi ni tdi memg menjadi ๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
Imani Uzair
Imani Uzair:
kenapa air asam jawa x masukkan smua skli??
Tengku Firli Musfar
Tengku Firli Musfar:
Saya suka nasi lemak tp tak banyak yg jual di sini (Pekanbaru). Video ini membantu saya utk membuatnya sendiri. Terimakasih.
Joe Wari
Joe Wari:
Cara buat memang ok tapi beras tu nampak masak terus.... macam tak basuh pula??
Vanisa Sanker Vanisa
Vanisa Sanker Vanisa:
i like very much
Ali Qetv
Ali Qetv:
iya halia itu bhasa Malaysia kalau Indonesia jahe,
Akma Miza
Akma Miza:
tq...menjadi
farid yusof
farid yusof:
Ikut resipi ni haha ๐Ÿ˜‚
Mohd Nasir Basrran
Mohd Nasir Basrran:
0707hrs Info yg baik..terima kasih.
Al Faqir
Al Faqir:
Saye suka
Ruby Biey
Ruby Biey:
Mksudnya sukatan air xblh sama dgn sukatan masak nasi biasa ke..
ๆ˜‡ๅฅŽๆž—
ๆ˜‡ๅฅŽๆž—:
halia itu apa? terimakasih
annie annie
annie annie:
Mantap
Ashimapari Pari
Ashimapari Pari:
Kacangnya gosong,,,,
Saiful Bahari
Saiful Bahari:
Nasi lemak kucing comel
jungkookie Bangtan
jungkookie Bangtan:
XIE XIE
dharmendr bisht
dharmendr bisht:
Wow vary nice
Harlina Ahmad
Harlina Ahmad:
Kacangnya hangus hehehe
Hadiyah Muhamad
Hadiyah Muhamad:
hello sobat semua aku yg jawab pertanya'an anda halia itu jahe
Chu Chu Mak
Chu Chu Mak:
Tak payah cuci dulu keh Beras tu
Safaruddin Safa
Safaruddin Safa:
Lapar nye perut
stone rocks
stone rocks:
English language can't understand recipe or ingredients
Devanmc Devanmc
Devanmc Devanmc:
33
poni penny
poni penny:
pasti sedap
Missyou Simbolon
Missyou Simbolon:
Pes chili itu apaan yah, itu sauce cabai yah
wiwin januarti
wiwin januarti:
Enak banget nasi lemak pas aku di aingapore suka beli
nama saya
nama saya:
Beras tak payah basuh ke
Walaweh Familia
Walaweh Familia:
siapa nk tgk nasi lemak paling sedap di sepang..bole tgk di channel saya
Jaja S
Jaja S:
Salam kak. Itu beras nya tak perlu dicuci dulu ya? Terus masuk kan ke dalam periuk? Atau macam mna..
aidhajahra Sjjsj
aidhajahra Sjjsj:
Makan favoritku nasi lemak ...so nice I like
Jaren goh
Jaren goh:
excellent thank you very much
Padi HouseOfficial
Padi HouseOfficial:
First time buat nasi lemak ikut resepi ni, alhamdulillah menjadi...tq icookAsia โค๏ธ#SayaBaruBelajarMemasak
Nurjanah chanel official
Nurjanah chanel official:
Sorry tak perlu pakai ayam kah
ariana fernando
ariana fernando:
halia tu bhsnya malay org luar indo tau
Chess Online tricks
Chess Online tricks:
Suara bersamamu
Sengdaline Yahya
Sengdaline Yahya:
Thank you for sharing will try to make it soon.ย 
AZ Arif
AZ Arif:
asal aku dengar suara pempuan ni mcm dlm rancangan 999
Di Sayang
Di Sayang:
Allhamdulillah nemu resepi dr malasya..dulu kerja dimalasya..smpai rmh rindu pula makanan malasya..nak msk lupa resep pula..mksh resepnya ya..
HAERUNISA FAZRIN
HAERUNISA FAZRIN:
halia tu apa yah... jahe ato lengkuas?? enak nih pen bikin ... tp klo d film upin ipin sambalnya ktnya gk pakai gula ๐Ÿ˜
anie ayyad
anie ayyad:
masa masak nasi lemak tu xpayah letak garam n aji ke ?? ๐Ÿค” tanya je sebab belum pernah masak sndri . huhu
Putri Komara
Putri Komara:
Halia tu apa ?
Fakrul Daniel
Fakrul Daniel:
GARAM APA
Sarojini Chandra Mohan
Sarojini Chandra Mohan:
so tong
sambar
aghif ghifari
aghif ghifari:
Halia itu apa, maaf sama indonesia punya
Farah Nini
Farah Nini:
Saya buat
Sheela Sheela
Sheela Sheela:
Lazatnya..yummy.sy suka.๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘
B M P
B M P:
:( cann't understand malay fully. Need english subtitle.
mumut smsdn
mumut smsdn:
apa itu halia ...apakah itu jahe
Emir Malezya
Emir Malezya:
Esok aku cuba
dina k
dina k:
adidididihhhhhh.... gitu pula cara masak masak nasi lemak ni... tapi kenapa beras tu nda cuci dulu.... bukan cuci beras dulu ka sebelum masak sebab dalam video tdk nampak beras tu kena cuci dulu.... hmmm..
Haja Rafeeka
Haja Rafeeka:
Is this the traditional way of preparing the nasi lemak sambal??? Because alot other youtubers prepare it differently!
Mohd Ubaid
Mohd Ubaid:
Buat pisang goreng
Angela Inna
Angela Inna:
i kurang suka nasi lemak....๐Ÿ˜ด ngantuk kalo makan nasi lemak..memang ta tido..๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†
Revaldo Aldo
Revaldo Aldo:
Nice๐Ÿ˜Š
Robbyn Robby
Robbyn Robby:
Nice๐Ÿ‘โญโญโญโญโญ
Muhammad Awis abd Shahadan
Muhammad Awis abd Shahadan:
[email protected] yang rajin,masakannya tiada biji cili...faham kan?..mana ada masuk bawang dalam nasi?..selalunya guna santan/beras/daun pandan/cengkih/bunga lawang/kulit kayu manis/halia/air...boleh juga tambah bawang,jadi nasi lemak bawang...jika tidak silap serai ada sekali...hahaha:-) bukan serai wangi taw,serai wangi untuk halau nyamuk dan lalat jew...
Ken Soong
Ken Soong:
mana timun??????????????????
Tamtam
Tamtam:
iiihh pengotornyeee tak basuh beras tu๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜
Shanti Chanz
Shanti Chanz:
haliah itu apa ea ???? JAHE atau LENGKUAS ????? kaya nasi uduk ea .....
Mumy Chantiq
Mumy Chantiq:
Klo x guna daun pndn bole kn
Atreyu
Atreyu:
Belacan. Mane belacan